Дни преди 77-ия си рожден ден ни напусна Стефан Данаилов. Последния

...
Дни преди 77-ия си рожден ден ни напусна Стефан Данаилов. Последния
Коментари Харесай

Сбогом на Мастера, Ламбо, Деянов, Еким...

Дни преди 77-ия си рожден ден ни напусна Стефан Данаилов. Последния месец от живота си той прекара в интензивното поделение на Военномедицинска академия, където е и настъпила гибелта му в 0:15 ч. предходната нощ. Във ВМА бе признат през октомври с белодробен проблем, а по-рано през лятото се подложи на интервенция на тазобедрената става след рухване. През последните години се бореше и с Паркинсон, и с рак.

Въпреки това съвсем до края легендата на българския спектакъл и кино не спираше с обичаните си занимания - сцената, преподаването, играта пред камера. По кината и сега има филм с негово, въпреки и епизодично, присъединяване - " Завръщане " на Ники Илиев. На подиума на Народния спектакъл Данаилов излизаше последно в " Актрисата " от Питър Куилър, а телевизионните фенове го гледаха в известните сериали " Фамилията ", " Стъклен дом ", " Столичани допълнително ". През 2016 година пое осмия си клас в НАТФИЗ, където студентите го боготворят и назовават почтително Мастера. 

Това бе единствено един от многочислените по роднински прякори, с които българската аудитория титулуваше своя екранен кумир. Най-популярен той, несъмнено, е като Ламбо - на името на неговия татко, полковник Ламби Данаилов. Няколко генерации го познават и като майор Деянов, красавеца от инак пропагандния сериал " На всеки километър ", който пожъна триумф и 30 години след премиерата си - при започване на новия век бе прожектиран навън на площад " Княз Александър I ". Култов остана и героят му авто инструктор и сърцеразбивач от комедията " Дами канят ". Както и Панчо от " От нищо нещо ", Пантер от " Черните ангели ", доктор Старирадев от " Търновската кралица ", Тахов от " Маневри на петия етаж "...

Популярен беше като 

 

" българския Ален Делон "  

 

- както поради външната си красота, по този начин и поради радиопредаването от началото на 80-те " Звезди измежду бял ден ", където влиза в ролята на френската суперзвезда. 

В продължила шест десетилетия кариера, дебютира пред камера едвам 13-годишен - Стефан Данаилов се е снимал допълнително от 80 кино лентата. Над 60 са театралните му функции, а повече от 25 - постановките на телевизионния спектакъл... През този дълъг креативен стаж той бе еднообразно обичан от публиката, от сътрудниците артисти и студентите си, на които предава занаята от 1988 година насам (поема класа на проф. Гриша Островски). Конюнктурното звание от годините на зрелия социализъм " национален актьор " може в цялостна мяра да се приложи за него в директен и преносен смисъл. 

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 година Няма " морска " кръв, само че в началото мечтае да стане моряк в гражданския флот. Майка му Евдокия Данаилова е от Ловеч, а татко му полк. Ламби Данаилов е от родопското село Райково, в този момент квартал на Смолян. Дядо му Васил Данаилов е деятел на ВМОРО. Стефан има сестра - актрисата Росица Данаилова, която умря година преди него. Преди 5 години изпрати и брачната половинка си Мария Данаилова. От брака си с нея той има доведен наследник, а биологичният му наследник Владимир Данаилов (р. 1986) е от актрисата Ирен Кривошиева. 

 

Още като дете играе

 

в " Следите остават " (1956) по романа на Павел Вежинов. Но тогава не мисли за актьорска кариера. Докато е в казармата, счита да кандидатства с история. За ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " го поучава Иван Кондов, брачен партньор на сестра му. През 1963 година е признат в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата гибел Данаилов приключва при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. След дипломирането си работи първо в Пловдивския спектакъл " Н. О. Масалитинов ".

Сред първите му функции в киното са тези в " Понеделник заран ", " Морето " и " С мирис на бадеми ". Популярността му избухва с невиждана мощ в края на 60-те, когато на дребния екран се появяват сериите  " На всеки километър ". В този интервал слиза от театралната сцена и се отдава напълно на работата пред камера. Между двата сезона на " На всеки километър " се снима в " Князът ", " Черните ангели " и " Няма нищо по-хубаво от неприятното време ", а през 70-те - в " Иван Кондарев ", " Нона ", " Зарево над Драва ", " Сватбите на Йоан Асен ", " Година от понеделници ", " Юлия Вревска ", " Топло ", " От нищо нещо ", " Мигове в кибритена кутийка ". Славата му през това време се разгръща из целия социалистическия блок - през 1977 година е разгласен за най-популярен артист в Чехословакия.

През 1973-та се връща и на сцената, първо в Театъра на Армията, а от 1979 година - в Народния спектакъл, където играе до края на живота си. 

По това време стартира и 

 

флиртът му с властта

 

Данаилов е член на Българска комунистическа партия от 1975 година Делегат е на 44-тия, 45-ия и 46-ия конгрес на партията. Остава член и след измененията. В първите месеци и години след 1989-а това кара някои фенове и сътрудници на обичания артист да странят от него. Но той съумява да съживи кариерата си, печели " Аскеер ", играе в известния италиански сериал " Октопод " и още няколко кино лентата на Ботуша, измежду които " Чифликът на чучулигите " на братя Тавиани. В по-ново време се снима в българските филми " След края на света ", " Испанска муха ", " Стъклената река ", сръбския " Свети Георги убива змея ". 

От 2005 до 2009 година е министър на културата в държавното управление на тройната коалиция. На президентските избори през 2011 година е претендент за вице на Ивайло Калфин от Българска социалистическа партия.

Печелил е всички вероятни награди за един артист - заслужил актьор, национален актьор, " Аскеер ", " Икар ", медал " Стара планина " за принос в българската просвета, премията " Паисий Хилендарски " на Министерството на културата, " Златен век " и така нататък

" Животът тече и минава бързо, въпросът е да има някакво наличие в живота ти, това е доста значимо. И когато се наложи да се укротя и да седна тук самичък, в размишления, открих, че моят живот е минал пълноценно, бил съм благополучен, тъй като за един артист най-тъжното е, когато няма работа ", сподели в едно от последните си изявленията пред Българска национална телевизия Ламбо. И въпреки че сътрудници и държавни люде се хвърлиха да изричат жалейки и съболезнования в деня на кончината му, приживе той бе заръчал: " Забранил съм на всички да ме жалят ". По-добре да го изпратим с овации. 

------

Поклонението пред Стефан Данаилов ще бъде на 2 декември (понеделник) от 11 ч. във фоайето на Народния спектакъл " Иван Вазов ". 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР